השימוש בתוכנות קוד פתוח לפיתוח קניין רוחני הוא נפוץ מאי פעם והמגמה הולכת וגוברת. שימוש גובר זה בקוד פתוח על ידי חברות הוא התפתחות טבעית, אולם עליו להיות מנוהל תוך קבלת החלטות מושכלת, על מנת להימנע מהפתעות לא רצויות בכל הנוגע ל IP.
ויקיפדיה מגדיר את המונח תוכנת קוד פתוח כתוכנה שקוד המקור שלה (קרי שפת התכנות הניתנת לקריאה על ידי בני אדם, אשר עומדת בבסיס התוכנה) משוחרר תחת רישיון שבמסגרתו מעניק בעל זכויות היוצרים לכל המשתמשים בה, את הזכות לחקור, לשנות, ולהפיץ את התוכנה לכל אחד ואחת ולכל מטרה.
פיתוח תוכנה כיום מבוסס באופן מהותי על תוכנות קוד פתוח. מפתחים נוטים יותר ויותר לעשות שימוש בפתרונות קוד פתוח זמינים כתשתית לפיתוח תוכנות חדשות. שימוש בכלי חינמי הזמין ונגיש באופן חופשי, אשר מלבד היותו חוסך בכסף חוסך גם בזמן (אין צורך להמציא את הגלגל ולכתוב דברים מאפס), הוא, באופן ברור, מפתה.
ואולם, על אף שהקונספט של ארוחות חינם כן עשוי באופן כללי לתאר רבים מהמקרים של קוד פתוח, זה לא תמיד המקרה. לעיתים השימוש בקוד פתוח טומן בחובו מגבלות/תנאים. חשוב מאד שאלו העושים שימוש בקוד פתוח בפרויקטים/יוזמות/מוצרים/שירותים/טכנולוגיות יכירו ויבינו את אותם תנאים ויידעו כיצד לנהל את השימוש שהם עושים בקוד פתוח, על מנת להימנע מהפתעות לא נעימות.
כל תוכנת קוד פתוח משוחררת תחת רישיון קוד פתוח מסוים. חלקן תחת רישיונות שתנאיהם הם כאלו שגם חברות בע”מ שמטרתן למקסם רווחים יכולות לעמוד בהם בקלות יחסית (תנאים כגון, לדוגמה בלבד, הכללת הודעת זכויות יוצרים שתיתן קרדיט ראוי למפתח של אותה תוכנת קוד פתוח שנעשה בה שימוש); וחלקן תחת רישיונות נוקשים יותר (שנהוג לכנותם רישיונות “Copyleft”), אשר כוללים תנאים שעשויים, בנסיבות מסוימות, לגרור השלכות אשר חברות בע”מ למטרות רווח ימצאו קשים לקיום (אם לא אף בבחינת גזירה שהן אינן יכולות לעמוד בה), כמו דרישה לחשוף את קוד המקור שעומד בבסיס ה- IP שפיתחה אותה חברה, ששלוב עם רכיב תוכנת הקוד הפתוח.
הניתוח במה ניתן להשתמש, במה לא, ובעיקר כיצד, נעשה כל מקרה לגופו ודורש מבט מקרוב ברכיבי הקוד הפתוח הספציפיים בהם נעשה השימוש, הנסיבות שאופפות את השימוש, הרישיון שאותן תוכנות כפופות לו, בחינה של דרכי ההפצה, של השאלה האם נוצרה יצירה נגזרת, ועוד. מומלץ למפתחים להתייעץ במומחה מבעוד מועד (רצוי מאשר בדיעבד…) מאחר וברורכיום אין כל ספק שבמוקדם או במאוחר הנושא יעלה (בין אם במסגרת סיבוב השקעה בחברה, או עסקת אקזיט) ועדיף תמיד להימנע מבעיות קניין רוחני ולמנוע אותן מראש, או לכל הפחות לטפל בהן כאשר הן עדיין קטנות…
כמו כן, מומלץ לאמץ מדיניות קוד פתוח שתלווה על ידי נוהל עבודה כתוב וברור שינחה כיצד יש להשתמש בתוכנות קוד פתוח ולעבוד עימן, נוהל שייקרא על ידי כלל הגורמים המעורבים בחברה וייושם ביומיום בפעילויות הפיתוח של החברה.